Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Slå på trumman, bror

Emil Persson  |  Publicerad 2013-10-03 15:36  |  Lästid: 2 minuter

I kväll 21.00 har tv-serien Vikings premiär på TV4. Som namnet antyder handlar den om just vikingar: ett skandinaviskt folkslag som våldtog, plundrade, föredrog mjöd framför mikrobryggt och på sikt skulle komma att ge E-Types liv mening.

vikings

Förra veckan var jag i irländska Roundwood och gjorde ett nedslag i inspelningen av S02E08. Scenen beskrivs enklast som en extrem premiumversion av Medeltidsveckan: eldar som ryker, vikingaskepp som guppar vid vattenbrynet, skådespelare som äter kycklingklubba på det där riviga och glufsiga Svärdet i stenen-viset samt förskräckta statister som gallskriker: “The Saxons are coming! The Saxons are coming! The Saxons are coming!”

Första säsongen av välgjorda Vikings blev en hit i USA och premiäravsnittet drog 6,2 miljoner tittare. Seriens mest förtjusande figur är båtbyggaren Floke, spelad av svenske Gustaf Skarsgård.

– Det är väldigt kul att få göra en så excentrisk karaktär, säger han. Ju mer jag går loss, desto roligare och bättre blir det. Det går inte att half-ass:a. Just i sådana här ensemblegrejer är det extra kul att ha en roll som sticker ut jävligt mycket – annars sitter man där och glor. Jag kan alltid försöka hitta på något, även i scener som innehåller 20 personer.

Vikings kretsar framför allt kring den ärelystne trubbelmakaren Ragnar Lothbrock, gestaltad av Travis Fimmel. Skådespelaren växte upp på en australisk bondgård och har ingen nämnvärd relation till vikingarna.

– Det jag imponeras mest över är att de korsade havet med en träbåt – utan att veta om det ens fanns land västerut, säger Fimmel. Historieböckerna har aldrig riktigt berättat om hur innovativa och nyfikna vikingarna faktiskt var. Särskilt min karaktär är extremt nyfiken och vill verkligen veta mer om världen.

Bakom serien står brittiske Michael Hirst. Han är asallsmäktig och fungerar som showrunner, exekutiv producent, skapare och ensam manusförfattare.

– Jag ville koppla historien till nutiden, säger Hirst. Visa att de här människorna var verkliga. De kände smärta precis som vi och förälskade sig precis som vi. Jag är inte intresserad av fantasy, utan allt utgår från research. Problemet är att den där eran inte riktigt dokumenterats för eftervärlden. Vikingarna skrev aldrig ner något. Det vi vet om vikingar kommer från fientlig inställda vittnen som kristna och munkar – människor med ett intresse av att överdriva deras sämsta karaktärsdrag.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:56