Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Carrey on

Emil Persson  |  Publicerad 2013-08-16 17:33  |  Lästid: 2 minuter

I kväll har Kick-Ass 2 premiär. Missade tyvärr visningen i veckan, men förväntningarna är alltjämt stora. Föregångaren var en väldigt charmig liten sak. Dessutom fick filmen Nicolas Cage att kännas rent rimlig, en bedrift som saknar motstycke i vår tid och även i alla andra tider.

Roligast med Kick-Ass 2 är att Jim Carrey återfinns i rollistan. Det finns egentligen ingen som jag hellre unnar en renässans. Skulle rent av vilja hävda att Jim Carrey är en av de senaste 20 årens allra största skådespelare, även om det alldeles säkert faller under de uppskattningsvis två miljarder saker Twitter-Stasi ständigt konstaterar att man inte får säga i det här landet.

Jim Carrey som Colonel Stars and Stripes i Kick-Ass 2.

Som uppladdning inför Kick-Ass 2 serverar jag en nätt helglista över Jim Carreys fem roligaste scener. Observera gärna att listan är helt och hållet beroende av de klipp som finns på Youtube.

5. Medicinsk muntorrhet galore

Det vore visserligen synd att säga att Jim Carrey inte bemästrar de yviga gesterna, men hans komiska geni blir allra tydligast när de olika delarna av hans ansikte liksom bara tråcklar ihop sig till grimaser som inte borde finnas. Det är till exempel inte fysiskt möjligt att gestalta medicinsk muntorrhet på ett roligare sätt än vad han gör i Mina jag & Irene.

4. ”You dunked her donut!”

Somliga Carreyfans gillar inte Liar liar. Anser att hans stjärna började dala redan där. Själv tycker jag att filmen är ett mästerverk, hela vägen in i blooper-reelen. Carrey får precis lagom fria tyglar och är hysteriskt rolig i nästan varenda scen, särskilt de som utspelar sig i rättegångssalen. Castingen av vem-fan-det-nu-än-är som spelar sleazebollen Kenneth Falk kvalar dessutom in som världshistoriens mest kongeniala. Karln är en vandrande porrpung om jag någonsin sett en – och det har jag ju eftersom jag sett Kenneth Falk.

3. Jim Carrey går medieval på Matthew Brodericks ass

Varje gång jag kör förbi en Medieval Times-restaurang i USA vill jag bara gira tvärt och skynda in för att lägga lite kycklingskinn på ansiktet. Cable guy måste ta fullt ansvar för dessa osunda impulser. Allt från Carreys forntidspompösa matbeställning till hans Star wars-jollrande är fenomenalt. Ljuvlig scen i underskattad film.

2. Var god kvälj

Om jag bara ska peka på en specifik kvalitet hos Jim Carrey blir det att han har världens roligaste kväljningar. I Liar liar får kväljningarna vara ett magnifikt återkommande grepp – de uppstår varje gång han får syn på den vandrande porrpungen – men särdraget syntes ursprungligen i Dum & dummare, när hans karaktär Lloyd inser att Harry (Jeff Daniels) och Mary (Lauren Holly) haft ett förhållande bakom hans rygg. Jag fattar inte att det här kan vara så roligt. Jag FATTAR det inte.

1. ”I’m ready to go in, coach”

Jag har aktivt valt bort några av de mest förutsägbara scenerna – världens mest irriterande ljud, the Monopoly guy, allt i The mask – till förmån för några relativa wild cards. Men förstaplatsen kompromissar man inte med. Det här ÄR en av filmhistoriens bästa scener. Over and (laces) out.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-08-17 10:35