Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Countryveckan: Blackberry Smoke

Emil Persson  |  Publicerad 2014-03-07 11:26  |  Lästid: 2 minuter

Stockholm har blivit varmt.

Delvis temperaturmässigt, förstås – nu säger det tydligen ”kabang” som biologen (!) som uppenbarligen läst alldeles för många serietidningar uttryckte det i en artikel. (Den vedertagna frasen är dessutom ”ka-blam”, så det är väldigt oklart vad nämnda biolog sysslar med.)

kabang

Men framför allt drar en musikalisk southern wind in över huvudstaden. I morgon spelar Blackberry Smoke på Kägelbanan, på tisdag håller Billboardbelägraren Eric ”Kyrkan” Church mässa på Nalen (med fantastiska The Cadillac Three som förband) och ytterligare sex dagar senare kommer friggin’ Dixie Chicks till Waterfront – och det kan jag fan inte ens prata om utan att andas i en brun liquor store-papperspåse.

Hashtagen är således #countryveckan.

Men first things first. Blackberry Smoke. Eller Älskling, Jag Rökte Björnbären som de hetat om de vore en svensk filmtitelöversättning ur 70-talet.

De är från Atlanta, Georgia, Blackberry Smoke, och hör till de band som egentligen inte behöver beskrivas. De är en bilderbok. Bara titta på dem.

blackberry

Mittbenor så raka att Moses själv kunde ha splittat dem. Pilotbrillorna är KLINISKA. Skäggen putsas inte med trimmer, utan med mossrivare.

Om jag ändå – för pedagogikens skull – måste säga något om musiken så får jag landa i: en perfekt fusion mellan country och sydstatsrock. Chipotlecountry, döper jag det minsann till här och nu. Chipotlecountry.

Det är dessutom statistiskt bevisat att även den egna ansiktsbehåringen får sig en skjuts bara av att EXPONERAS för Blackberry Smoke. Den billigaste skäggtransplantation du kan hitta just nu.

Vidare kan man konstatera att gruppen döpt ett album till The whippoorwill, vilket alltså är engelska för fågeln – vänta på det – skrännattskärra (som ger exakt 218 träffar på Google). Det är ett sinnessjukt beteende som MÅSTE uppmuntras.

Blackberry Smoke är fortfarande en relativ obskyritet i Sverige, men förtjänar en större publik. Jag tar mitt ansvar och sprider gospeln genom en snabb playlist med gruppens tio bästa låtar.

Just i dag rekommenderar jag särskilt Like I am, Sanctified woman och The whippoorwill. Det låter som att någon knutit Steven Tylers stativscarfar runt Jax Tellers motorcykelstyre.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-03-07 11:44