Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

De nio sämsta sakerna med nya VM-låten

Emil Persson  |  Publicerad 2014-04-09 10:45  |  Lästid: 2 minuter

Världen har blivit med en ny idrottslåt, Pitbulls och Jennifer Lopez officiella VM-anthem We are one (ole ola), och precis som vanligt kan intrycken sammanfattas ungefär så här:

En. Två. Implodera.

Den etablerade sanningen är ju att det bara finns en sportsång som är bra på riktigt: Lightning Seeds EM-dänga Three lions från 1996. I hipsterkretsar är det även populärt att lyfta fram Tyskarna Från Lunds Global Fußball OK.

(När vi är inne på ämnet MÅSTE jag sticka emellan med ett ”hönan eller ägget”-relaterat sidospår som gäckat mig alldeles för länge nu. E-Types Campione. Var detta en etablerad refrängmelodi som E-Type lånade – eller var det så att han skrev skiten själv och att den därefter fick eget liv? Vet du mer? Hör av dig! I så fall förtjänar ju E-Type verkligen credit. Den är väl inte riktigt uppe där med Seven nation army as far as läktarhymner go, Campione, men inte heller vansinnigt långt efter.)

pitbull

Nå, We are one (ole ola) är nu en alldeles förfärlig liten låt som förhoppningsvis kommer att bli exakt lika bortglömd som Anastacias Boom blivit sedan Sydkorea-VM 2002.

Varför? Därför:

1. Titeln. Vi behöver en ny ”ole”-orienterad sportlåt som vi behöver kallbrand i huvudet. Känns som ett drastiskt steg tillbaka efter lanseringen av det mycket mer majjamarinerade begreppet ”waka waka” 2010.

2. Det finns inte en enda sekund i låten som inte låter EXAKT som man hade kunnat förvänta sig. Inte EN. Sekund.

3. ”Put your flags up in the sky and wave them side to side.” Mats Wilanders dikt Droppen ringde och ville ha sina plattityder tillbaka.

4. Den ingår på ett VM-album, med bland andra Baha Men, som heter One love, one rhythm.

5. Det retarderade beatet. Åh, det retarderade beatet.

6. Visselslingan. Det är alltså en snubbe som bara visslar MED till den sjungna refrängen, typ en producent som förstrött muntutar lite vid mixerbordet, fast de har lagt in det i låten. Klassisk idioti – och det största dylika haveriet sedan Richard Aschcroft gjorde samma grej i musikvideon till A song for the lovers 2000.

7. Bob Sinclair-eftersmaken.

8. Pitbull.

9. Jennifer Lopez.

free-kyrkan-svart-520Det har nu gått 33 dagar sedan Eric Churchs nya album försvann från Spotify.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-04-09 18:26