Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Ett svenskt ”Breaking bad”

Emil Persson  |  Publicerad 2014-02-25 14:43  |  Lästid: 3 minuter

Long time, no Breaking bad. Känner ni det? Hur serien liksom går emot allt Neil Young lärt oss och bleknar bort?

Den senaste tiden har dock små fragment av Breaking bad åter singlat ner från himlen och landat i mitt knä.

Först drabbades jag av designern Zsolt Molnárs fantastiska posters. Han har gjort 62 stycken, en för varje avsnitt, och säljer dem här.

poster

Sedan intervjuade jag Aaron Paul om både Breaking bad och nya filmen Need for speed (den ”Krasch! Boom! Bitch!”-rubricerade artikeln publiceras i nästa nummer av Café och är not to be missed).

Men framför allt är jag här för att prata om Metástasis. Ni minns Metástasis? I så fall minns ni också den här bilden.

walter-blanco

Jag bloggade lite om projektet redan i oktober. Vi har att göra med en telenovelaversion av Breaking bad som på ett lite Santa Maria-billigt sätt mexikaniserats för den latinamerikanska marknaden.

Huvudkaraktären heter till exempel Walter Blanco och husbilen, som är ovanlig söder om Texas, har bytts mot en skolbuss.

Detta VAR alltså inget skämt. Metástasis händer verkligen. En sex minuter lång trailer finns nu för allmän beskådan.

I den här situationen är det svårt, ack så svårt, att inte ens SNUDDA vid tanken på hur en svensk Breaking bad-remake skulle se ut. Och tanken är kittlande.

TappaDet-klar

Som jag ser det finns det bara en Walter White i Sveriges skådisflora och det är – du gissade det – Peter Haber. I Sunes jul och Tomten är far till alla barnen har han visat att han sitter inne på rikets bästa sammanbrott. Haber är en av få svenskar som skulle kunna leverera ”JAG ÄR INTE I FARA, JAG ÄR FARAN!”-repliker med trovärdighet.

Vidare känns Lena Endre given som Skyler, Claes Malmberg gör säkerligen en potent överkammad sleazeadvokat och Sven Wollter kan tveklöst pulla off Hector Salamancas syrgasslang. (Jag vill nog hävda att Sven Wollter borde bära syrgasslang som ren accessoar, andningssvårigheter eller inte. Superb syrgasslangaura, Sven.)

Ja, det där kan man förstås diskutera i evigheter. Ska man hitta ett fiktivt alternativ för Los Pollos Hermanos eller borde Gustavo Fring operera från ett Frasses? Kan de skånska slätterna bli ett rimligt New Mexico-substitut? Måste det avskurna huvudet kanske monteras på en utter snarare än på en sköldpadda?

Det enda man redan nu kan säga med åtminstone 99,1 procents säkerhet är förstås vem som skulle få äran att spela superpsychot Todd.

glanstodd2
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-02-25 14:45