Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

FAQ: ”Captain Phillips”

Emil Persson  |  Publicerad 2013-10-18 14:16  |  Lästid: 3 minuter

Biopremiär för Captain Phillips i kväll, alltså. Phill me in.
Filmen är baserad på verkliga händelser från 2009 och handlar om somaliska pirater som kapar det amerikanska fraktfartyget Maersk Alabama. För övrigt första gången ett amerikanskt lastfartyg kapades på över 200 år.

Gillar du den?
Ja, mycket. Det är en stark uppställning med Paul Greengrass som regissör (The Bourne supremacy, The Bourne ultimatum, Green zone) och Tom Hanks i rollen som kapten Richard Phillips (samt Kevin Spacey som exekutiv producent med det som, antar jag, Ari Gold kallar för en ”no show EP title”). Filmen har en klar och tydlig ambition: att underhålla. Det är väldigt lite lull-lull. Inga inledande och överdrivna Frostiesidyller som målas upp runt ett köksbord. Kaptenen säger hej då till sin fru och sedan är det pang på rödhavet.

captain_phillips

Så blurben på Hemmakvälls dvd-omslag lär bli något i stil med ”Andlös spänning från början till slut”?
Pretty much. Första akten är väldigt fartfylld och actionbetonad, med själva fartygskapningen som vibrerande clou. Sedan övergår filmen i en klaustrofobisk thriller som mest utspelar sig i en vilt guppande livbåt – utan att någonsin tappa sin nerv. Det finns en gastkramande vacker scen där fallskärmshoppande Navy SEAL-nihilister singlar ner över en alldeles bläcksvart ocean. Lite Zero dark thirty-vibbar. Navy SEAL känns generellt som dagens motsvarighet till att kalla in kavalleriet i en gammal western.

Tom Hanks?
Ja. Så jävla bra. Folk som ABSOLUT inte vill få något spoilat får väl hoppa resten av det här svaret – sluta läs NU, alltså – men att filmen bygger på en bok som skrivits av Richard Phillips själv säger väl åtminstone något om utgången. Hur som helst finns det några magiska scener mot slutet där Tom Hanks spelar chockad. Jag har inte sett honom briljera så sedan Den gröna milen. Jag har saknat det.

Ska du förresten ta den här chansen att publicera bilden på Tom Hanks från förra året? Den där en kille däckat och hans polare får Tom Hanks att ställa upp på ett foto med honom?
Du känner mig – det är en chans jag YTTERST sällan missar.

tom-hanks

Skämt åsido. Hur sköter sig övriga skådisar?
– Tycker att somalierna imponerar något överjävligt. I synnerhet Barkhad Abdi, som spelar gängledaren Muse.

Muse? Som rockbandet?
Fråga inte. Men det finns i alla fall en härlig story bakom castingen, som bland annat Huffington Post skrivit om. Producenterna höll öppna auditions i Minnesota, landets somaliertätaste stad, och över 700 personer dök upp. Barkhad Abdi hade aldrig tidigare skådespelat i hela sitt liv, men nämns nu som en kandidat till birolls-Oscarn. Den amerikansk-somaliska drömmen, etc.

Greengrass har genom filmer som United 93 och Green zone lyckats befrukta biobombasm med samhällsengagemang. Hur går det här?
Det är komplicerat. Filip & Fredrik diskuterar det väldigt bra i senaste podcasten ”Hemsnickrat”. Nog gör Greengrass en film med politisk relevans och aktualitet, alltid, men somalierna framställs som khatknarkande galningar och khatknarkande galningar enbart. Och Somalia flyttas ner ytterligare ett par platser på listan över tänkbara Vingdestinationer, så att säga.

pirater

Så vilket betyg skulle du ge Captain Phillips?
Den får fyra flämtande ”tell my family [konstpaus] that I love them”- tal av fem.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-10-18 18:14