Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

FAQ: Emmygalan 2013

Emil Persson  |  Publicerad 2013-09-23 15:10  |  Lästid: 4 minuter

Vakade du?
Nej. Det är ju tyvärr inte förenligt med en funktionell arbetsvardag. Men har nu sett lejonparten av Emmygalan genom så kallade Youtubeklipp.

Dina spontana intryck?
Den kändes, som en ex-gymägare hade sagt, lite all over the place. Öppningen flög inte. Elton John spelade en låt om Liberace. Don Cheadle pratade jättejättelänge om året 1963. En smått bisarr danskoreografi tonsattes med (så klart) Daft Punks Get lucky. Många skämt saknade edge. Och framför allt: flera vinster kändes inte, well, rättvisa. Galan får också stark kritik av i princip alla betydande amerikanska medier i dag.

Vad var sämst?
Trots att det här faktiskt VAR ett – med lite Filip Hammar-inlånad retorik – kanonår för in memoriam misslyckades producenterna med formatet. De bortgångna James Gandolfini (Sopranos), Cory Monteith (Glee), Jean Stapleton (All in the family), Jonathan Winters (Mork & Mindy) och Gary David Goldberg (producent för Family ties) förärades ALLA personliga hyllningstal. Balansgången mellan begravningsstämning och glättigt galej blev förvirrande. Värden Neil Patrick Harris var inte dålig, men ändå en besvikelse jämfört med det han gjort i Tonygalan.

Hans öppning var väl... tja, helt okej?
Ja, men heller inte mycket mer än så. Kevin Spaceys patenterade House of cards-kameraadressering räddar upp det någorlunda mot slutet.

http://www.youtube.com/watch?v=Xl65O425FK0

Vänligen beskriv Neil Patrick Harris skämt när han introducerade systrarna Zooey och Emily Deschanel – "They are much different than the performing sisters I saw in Thailand three years ago", följt av pingpongljud – med ett enda ironiskt ord.
Fräscht.

Och hur gick dina förhandstips, tycker du?
Åt helvete. Men detsamma gällde ju alla självutnämnda experter. Neil Patrick Harris skämtade till och med om det: "This just in: no one in America is winning their office pool."

Men Modern family vann.
Modern family vinner alltid.

House of cards nominerades till nio Emmys och vann tre – dock i de mindre betydande kategorierna.
Gissar att Netflix vd Reed Hastings ändå poppade ett antal skumpaflaskor efter avslutad sändning. Han skrev ju historia. Det var första gången någonsin ett program som inte sänts på tv belönats med Emmys. Paradigmskifte, etcetera.

Tacktalen, då. Vad har vi där?
Bäst var nog Michael Douglas med lite hederlig böghumor. Han vann för sin roll i Mitt liv med Liberace och tillägnade utmärkelsen sin medspelare Matt Damon. Bland annat genom att kalla vinsten för en "two-hander" och, efter ha förklarat att de tu borde dela på statyetten, fråga Damon om han ville ha "the bottom or the top". Merritt Wever (Nurse Jackie) vann för bästa kvinnliga biroll i en komediserie och gick bara up och sa: "Thank you so much. I gotta go. Bye." Kluven.

http://www.youtube.com/watch?v=MisLQluVRiM

Vad bekymrar dig mest?
Att Jeff Daniels (The newsroom) vann. Älskar karln, men det där var bara inte rätt. Statyetten för bästa manliga huvudroll i en dramaserie tillhörde Bryan Cranston eller Kevin Spacey. Också noterbart att Jon Hamm, som fortfarande aldrig vunnit, alltså inte ens lär ha slutat topp-3 i år. Mad men plockade över huvud taget inte hem ett enda pris. Men så var också första halvan av S06 den svagaste i seriens historia. Man får trösta sig med att Kiernan "Sally Draper" Shipka – i den mån jag nu bör uttala mig om sådant – hade en bedårande klänning.

kiernan-shipka

Ska vi inte uppehålla oss lite vid Jon Hamms skägg ändå?
Finns väl inte mycket mer att säga än att det är supermäktigt. Strör Saltå Kvarn-salt i de glesbehårade hipstrarnas obefintliga rakbladssår.

Otroligt komplicerad liknelse.
Ja, jag ber om ursäkt.

jon-hamm
Christer Ulfbåge-aura.

Bobby Cannavale från Boardwalk empire vann bästa manliga biroll i en dramaserie.
En total shocker också. Möjligen fick han lite medvind från sin insats i Woody Allens rykande aktuella och hyllade Blue Jasmine – men likväl ett felbeslut. Aaron Paul var min man i den kategorin. Men jag tror som sagt att akademin väntar med Breaking bad-explosionen tills nästa år, då serien mycket väl kan göra rent jävla hus med sina åtta sista avsnitt. Det skulle inte förvåna mig om Bryan Cranston, Aaron Paul och Anna Gunn alla vinner. Räknar också med en long overdue birollsnominering för Dean "Schraderbrau" Norris, som varit fantastisk på sluttampen. Ingen har någonsin fjärrstyrt en mekanisk garageport med lika ödesmättad grace.

breaking-bad

Breaking bad vann ju i alla fall priset för bästa dramaserie. Rimligt?
Rimligt bortom all rimlighet. Är så otroligt glad. Vince Gillighan är redan den mest eftertraktade showrunnern i Hollywood just nu och det här försämrar väl inte hans förhandlingsposition. Den som inte sett Breaking bad kanske tycker att jag favoriserar serien, men i så fall finns förklaringen precis i början av den här meningen: hen har inte sett Breaking bad.

Ständigt detta Breaking bad. Du börjar verkligen bli långrandig nu.
Det är så, alltså? Då tycker jag att vi avrundar med den här bromance-gif:en.

cranston och paul.jpg
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:57