Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Fem potentiella prequels

Emil Persson  |  Publicerad 2013-05-15 16:31  |  Lästid: 4 minuter

En av de stora tv-trenderna just nu, som många skarpa tyckare redan konstaterat, är att göra prequels. Alltså uppföljare som i själva verket utspelar sig före originalet. Fenomenet har förstås hängt med ett bra tag, men skillnaden är att det som länge varit ett slags formatsorgebarn nu faktiskt genererar ganska bra grejer – exempelvis Hannibal, Unge kommissarie Morse och Bates Motel.

Prequelutbudet är dock långt ifrån fulländat. Här är fem stycken som vi fortfarande väntar spänt på:

Om: Eric Northman (Alexander Skarsgård) i True blood.

Eric Northman har som bekant ett förflutet på Öland. Han vantrivdes på ön. I True blood kallar han den för ett windy shithole. Men då ska man minnas att han talar om sin pre-womanizer-på-Fangtasia-era. Tiden innan han blev något slags hårfager häradsbetäckare.

The 300 year old virgin skildrar denna episod i Erics liv. Hur han driver runt på Gröndals camping med en gulnad acneskur i ansiktet, hur han falskleggar sig in till bartömningen på Strand i Borgholm och famlar i kåtslagets mörker. Hur han lyfter en högerhand mot stroboskopskimret och trevande börjar veva till Modjos Lady (hear me tonight).

Hur han smyger sig bort till baren, testar raggningsrepliker i stil med "hallå kexet, här står du och pulserar", men de fungerar inte, de faller ner till golvet, de blir liggande där bland all utspilld fatöl och allt överblivet tequilasalt och alla sargade löften om trohet. Hur hans enda kvinnliga sällskap för kvällen blir en Bloody Mary.

Om: Log Lady (Catherine E Coulson) i Twin Peaks.

Ett antal palmer hittas skövlade i en småstadsidyll i Washington. Vittnesmålen berättar om en liten flicka som skymtats på brottsplatsen. Signalement: hon har en perfekt uthuggen vedkub i famnen.

Polisradion sprakar. Fantombilder ritas upp. Grannarna går ihop och bildar mänskliga ringmurar runt sina träd. Skräcken sprider sig i samhället.

I amerikansk lokalpress blir flickan känd som – Log Girl.

Om: Uno Kronkvist (Hans V Engström) i Rederiet.

Det är lätt att glömma hur stort Rederiet var. Och det är lätt att glömma hur stor Uno Kronkvist var. Enligt en gammal algonet.se-sida, som på fullaste allvar tillägnats karaktären, visade undersökningar att 500 000 tittare (av totalt 1 700 000) hade slutat följa serien om det inte var för just Uno. Och även om källhänvisning saknas är det ju anmärkningsvärda siffror.

I vilket fall som helst utgjorde Uno Kronkvist, Torbjörn "Joker" Jonasson och Tony Sjögren den komiska Bermudatriangel som förvandlade M/S Freja till en flytande freakshow. Identitet intendent skildrar de händelser som låg till grund för Unos excentricitet och senare skulle få honom att hänge sig åt såväl Mensa som Ljusets Barn. Och the original Joker frågar Uno det som Rederiet – trots 40 000 000 000 avsnitt – aldrig riktigt lyckades besvara: varför så seriös?

Om: Jack Donaghy (Alec Baldwin) i 30 Rock.

Liz Lemon har sagt att Jack Donaghy går till New York Stock Exchange när han är kåt och till auktionsfirman Christie's när han är deprimerad. Själv säger han att han älskar att förhandla, eftersom det är "the essence of capitalism". Och han har dessutom dejtat Bush-administrationens utrikesminister Condoleezza Rice.

Alec Baldwin må vara demokrat och djurrättsaktivist privat, men hans 30 Rock-karaktär är helt väsensskild. Lille Jack hade en enkel uppväxt i Sadchester, Massachusetts och gjorde praktik hos den mycket liberale senatorn Ted Kennedy. Ändå är Jack Donaghy mer höger än Sveriges trafiksystem – utan att tittaren egentligen fått veta varför. Tills nu. Anti-Union Jack går till botten med NBC-chefens konservatism och fackföreningshat.

Om: Clay Morrow (Ron Perlman) i Sons of anarchy.

När Clay Morrow föddes var det inte sätesbjudning. Det var käkesbjudning. En grovhuggen haka var det första som näpet tittade ut ur mamma Morrow under förlossningen.

Jaw är ett samarbete mellan FX och Discovery och nystar i mysteriet med Clays lite förhistoriska käkparti. Hur gick det till när en slice av evolutionen hamnade i sköna Charming? Egentligen?

Sons of anarchy har ofta beskrivits som "Hamlet med motorcyklar". Serien har vissa relationsförvecklingar som, åtminstone då och då, drar lite åt Shakespeare.

När Jaw säljs in över mötesborden i Hollywood kommer pitchen i stället att vara "Om arternas uppkomst med motorcyklar".

Fotnot: Jag är tyvärr Photoshopanalfabet, så det är Cafés snillrike formgivare Tobias Ivarsson som hjälpt till med alla fina prequelposters. Bra, Tobias.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:57