Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

#FreeKyrkan – Den långa hårda vägen ut ur helvetet

Emil Persson  |  Publicerad 2015-06-15 17:20  |  Lästid: 4 minuter

Det blev en historisk helg. Till slut fick de äntligen varandra. Spotify och Eric “Kyrkan” Church.

tumblr_mzwak5FRRV1rd6swfo1_500

465 dagar tog det. Ett år plus ytterligare hundra jävla dagar. Så lång tid i exil krävdes innan The outsiders, i all sin maskulina omslagsprakt, plötsligt låg och glimmade på svenskens go-to-streamingtjänst igen. (Schibbye och Persson satt – inga jämförelser i övrigt – inlåsta i 438 dagar.)

free-kyrkan-svart-520

Det har varit en mycket lång vägs färd mot frigörelse. The outsiders publicerades på Spotify i slutet av februari 2014 – men försvann sedan lika fort.

Medan pseudodiskussioner kring Tidal, Taylor Swift och Apple Music dominerat mediebevakningen har den riktigt relevanta streamingdebatten hela tiden utgått från en och samma fråga: vad HÄNDER egentligen med The outsiders? Jag har själv lyft problemet flera gånger, bland annat här och här och här och här.

Så sent som för några veckor sedan talade jag med kampanjens globala ambassadör Göran Hägglund igen. Han var alltjämt så indignerad att pressekreterare Johan Ingerö fick lugna honom med en blöt handduk i pannan och ett glas röd mjölk.

hagPledge allegiance to the Häg.

Men arbetet för återinförandet av albumet har hela tiden pågått i det fördolda, mycket tyst, mycket diplomatiskt. I går kunde vi slutligen skörda frukterna. The outsiders var, en gång för alla, tillbaka på Spotify.

Glädjescener uppstod snabbt världen över. Signaturen @peterbladh skickade till exempel ett Twittervykort från USA.

Skärmavbild 2015-06-15 kl. 16.40.31

Hälsa Alabama, Peter! Och kom ihåg att inte sluta köra förrän den där schackrutiga flaggan vajat. You'd sure like to stay in... Talladega.

Cafés webbredaktör Markus Thunberg messade också omgående och tackade högre makter för att han nu ryckts upp ur denna miserabla tillvaro:

cd

För nytillkomna människor: det där är en Verbatim-CD-R, daterad till någonstans mellan jura och krita. Markus Thunberg illustrerar här en man som inte givits NÅGRA som helst andra alternativ, en digital man fångad i en analog tillvaro.

Well, no more, Markus. Sula den där sorgliga cd:n genom bilrutan, will you?

tumblr_mysib9J8vI1qer9h0o1_500

TACK till alla som på olika sätt gjort det här möjligt. TACK till Jens Stenberg, Josefin Bergquist och Universal Music, Johan Hurtig, Markus Thunberg, Daniel Ek, Klas Ekman, Jan Gradvall, de högtflygande freaksen på Ultra Music Festival i Miami, Johan Ingerö och Göran "The Häg" Hägglund. Jag kommer aldrig att glömma ert stöd.

Ett särskilt tack går ut till min kampanjarbetare in crime, Markus "Regnmakaren" Kylén, mannen som placerar "bro" i bro country sedan 1975.

kylénAll makt åt Regnmakaren, Kyrkans befriare.

Jag jobbar just nu hårt på att få loss en personlig videohälsning från Eric Church. Antagligen borde jag inte ens spoila det, men samtidigt vill jag använda det här utrymmet för att sätta ännu hårdare press på Universal. Mejla gärna Josefin Bergquist (josefin.bergquist@umusic.com) eller Niklas Torsell (niklas.torsell@umusic.com) och förklara hur mycket det skulle betyda om Kyrkan ville uppmärksamma de svenska fansens oförtrutna kamp för hans sak. Det tänker i alla fall jag göra.

Kyrkan är dock en upptagen man och – låt oss vara ärliga – risken finns att det här blir det sista som publiceras i ämnet. #FreeKyrkan får i så fall leva vidare som ett vackert minne, en sedelärande saga som visar att förändring ÄR möjlig om man aldrig någonsin förlorar hoppet.

church-hope

465 dagars lidande är över. Och nu måste vi fira ståndmässigt.

Så. Spänn luftbanjon, böj kepsskärmen så att den angränsar till de förlovade 90 graderna och möt mig vid fontänen på Sergels torg klockan 22 i kväll.

All you got to do is put a drink in my hand.

church (1)
Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:54