Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

#FreeKyrkan – vecka 15

Emil Persson  |  Publicerad 2014-06-25 14:09  |  Lästid: 3 minuter

Detta har hänt: countryartisten Eric ”Kyrkan” Church släppte sitt nya album The outsiders i februari. Albumet lades upp på Spotify och fick ett otroligt mottagande. Svenskarna twangade som om det inte fanns någon morgondag.

Det fanns emellertid en morgondag – och den kom med vidriga löften om avpublicering och disrespect.

Plötsligt kortslöt Spotify The outsiders-tillgången. Över hela landet satt tröstlösa fans och klickade på grådassiga, ofullständiga länkar. Sedan fördes albumet bort.

kyrkan1
Kyrkan: kortsluten. Kränkning: kolossal.

Som några av er vet har jag uppmärksammat detta i kampanjen #FreeKyrkan. Försökt dra mitt halmstrå till stacken för att få tillbaka albumet på musiktjänsten. Jag har approachat skivbolag, musikjournalister, fans – ja, till och med Spotifys bevisligen rekordhumorlösa pressavdelning.

free-kyrkan-520

Men. Situationen förändras inte. Vi räknar till osannolika 110 dagar utan The outsiders nu.

Så jag började fundera. Vad är mäktigare än Spotify och – framför allt – deras bevisligen rekordhumorlösa pressavdelning? Jo, lagen. Lagstiftarna. Politikerna.

Jag drog mig till minnes en intervju jag läst med Göran Hägglund i STIM-magasinet. Kristdemokraternas partiledare fick frågan om vilka låtar som fanns i hans smartphone och svarade bland annat det alla normalbegåvade människor hade svarat: Creepin’ med Eric Church.

Nästa steg i kampanjen blir således en (helt autentisk) intervju med Kristdemokraternas partiledare i ett segment jag valt att kalla åtta snabba om Kyrkan med bevisligen rekordhumoristiske Göran.

ÅTTA SNABBA OM KYRKAN MED BEVISLIGEN REKORDHUMORISTISKE GÖRAN

goran
Göran + Kyrkan = sant.

Hur uppstod din kärlek till Eric Church?
– Eric Church är en nyupptäckt favorit för mig. Det var en recension av Jan Gradvall i DI Weekend som väckte mitt intresse. Sedan har mitt bruk snabbt utvecklats till ett missbruk och ett problem, inte bara för mig utan också för min omgivning.

Vad har du för favoritlåtar?
– Finns hur många som helst, det är delvis beroende på stämningsläget. Before she does, Ain’t killed me yet, How ’bout you, Faster than my angels can fly.

Såg du hans konsert på Nalen i mars?
– Visst. En höjdarkväll, han bjöd på sig själv och lokalens intimitet bidrog. Nästa gång han kommer till Sverige blir det säkert en större arena.

Finns det något med Eric Churchs utseende som du avundas?
– Allt!

Precis efter släppet av The outsiders avpublicerade svenska Spotify albumet. Är detta något du noterat? Om ja: var befann du dig när du insåg det inträffade?
– Självklart. Jag väntade otåligt på att det nya albumet skulle dyka upp och var hemma när jag hann registrera att det dök upp på Spotify för att sedan snabbt försvinna. Jag sökte förklaringar på några nättrådar innan jag gav vika och köpte musiken på iTunes.

Skulle återinförandet av The outsiders på Spotify kunna bli en valfråga för KD?
– Det kan bli aktuellt. Just nu arbetar en grupp med att utarbeta förslag till vårt valmanifest. Jag håller tummarna och arbetar med diskreta påtryckningar för att det blir med. Om frågan saknas när valmanifestet presenteras har jag blivit nedröstad. Men vi har ju personval – så kryssa mig!

Går det möjligtvis att lagstifta så att inget framtida Eric Church-album någonsin får en lika styvmoderlig digital behandling?
– Jag är inte främmande för någonting när det gäller att ge det bästa till folket.

Slutligen: om du var en Eric Church-låt – vilken skulle du vara då?
– Det där har jag förstås funderat mycket över. Förmodligen Before she does.

”I believe Jesus is coming back before she does”, sjunger Kyrkan i den ljuvliga låt som alltså bäst sammanfattar Göran Hägglunds person. Mycket tyder tyvärr på att Jesus kommer tillbaka före The outsiders också.

free-kyrkan-svart-520Det har nu gått 110 dagar sedan Eric Churchs nya album försvann från Spotify.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-06-25 14:31