Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

#FreeKyrkan – vecka 5

Emil Persson  |  Publicerad 2014-04-11 15:23  |  Lästid: 3 minuter

För helvete.

Kampanjen är inne på sin femte vecka nu och samtidigt som jag är glad och rörd över att ni tagit Eric ”Kyrkan” Church till era hjärtan, bokat charterresor till Talladega och – kanske väl extremt, visserligen – även börjat döpa era förstfödda till Boone McCoy Church (precis som Kyrkan himself) hoppades jag ju också att den här dagen aldrig skulle komma.

boone-mccoyPå fullaste allvar: Boone McCoy Church i egen hög person. Boone kommer från en long line of sinners, precis som sin far.

Once. And. For. All.

Kyrkan släppte albumet The outsiders. Det lades upp på Spotify, Sverige twangade i samförstånd, alla kom tillsammans i en sweet harmony. Men – lyckan blev kortvarig.

I det största justitiemordet sedan Bosse Karlsson varnade fel nigerian i VM 1994 avdunstade plötsligt The outsiders. Låtarna gick inte längre att spela. Sedan försvann albumet spårlöst.

Ingen vet vem som gjorde det, eller varför, men mycket tyder fortsatt på att mördaren är en svensk strömmad musiktjänst, med fälgkorset, i åsiktskorridoren.

Fördjupning finns här och här och här.

Varje vecka demonstrerar vi nu – primärt jag, chefredaktör Jens Stenberg, Cafés redaktionschef och Kyrkankonnässör Markus ”Regnmakaren” Kylén samt ett gäng kemikalierkompatibla freaks från Ultra Music Festival i Miami – mot frånvaron av Eric Churchs nya album på Spotify.

free-kyrkan-520

För att få ett medialt perspektiv på skandalen vänder jag mig till den hyllade journalisten och författaren Klas Ekman i ett segment jag valt att kalla ”Fem snabba om Kyrkan med Klas”.

klas
Klas Ekman, pappa till Boone McCoy Church Ekman.

FEM SNABBA OM KYRKAN MED KLAS

Vilket ansvar har svenska medier och Sveriges Journalistförbund när ett album förs bort från Spotify på det här sättet?
– Låt mig säga att jag är förvånad och besviken över den uppenbara rädslan att närma sig den här sortens obehagliga frågor. Det har tystats ned på ett läskigt sätt. Varför har till exempel inte Jens Liljestrand skrivit något svårt självupptaget om det här på Expressens kultursidor?

Var befann du dig när du nåddes av nyheten att Kyrkans album försvunnit från Spotify? Hur reagerade du?
– Jag var och hämtade ungen på förskolan när en polare ringde. Jag bröt ihop och fick tröstas med en kaffe, men bestämde mig snabbt att försöka hitta någonting positivt i det som hänt. Och livlinan var förstås den enda rimliga för trettioplussare utan socialt liv; att se det som en mycket god anledning att köpa skivan på vinyl. Men hör på det här – den är ”försenad” till 19 april och ska enligt uppgift bara tryckas i 2500 exemplar. Vilket får mig och många, många andra att misstänka en större konspiration.

Vad tror du ligger bakom denna styvmoderliga behandling av Kyrkan?
– Med tanke på den försenade vinylen kan det bara handla om Illuminati. Eller frimurarna. Eller ”the one percent”. Eller en hemlig organisation av samma dignitet. Motivet kan vi bara spekulera om. Det är nog över vår fattningsförmåga.

Om du jämför med tidigare skandaler i popkulturhistorien – hur rankar du kidnappningen av Kyrkans nya album?
– Om vi säger så här. Jag har hört rykten om att Nick Broomfield, som ligger bakom Kurt och Courtney och den där rullen om Tupac och Biggie, nu ska göra en dokumentär om det här.

Om du fick möjlighet att yttra några tröstande ord till Kyrkan i denna svåra stund, vad skulle du säga?
– Vi är många som delar din smärta.

free-kyrkan-svart-520Det har nu gått 35 dagar sedan Eric Churchs nya album försvann från Spotify.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-04-11 17:21