Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Haim lever upp till hypen

Emil Persson  |  Publicerad 2014-02-13 12:34  |  Lästid: 3 minuter

haim
Superhyllade poptrion Haim gjorde stor succé på Way Out West förra året. På lördag återvänder de till Sverige för en spelning på Berns i Stockholm.

* * *

Om man bara tittar på bilderna skulle man kunna tro att Hanson plötsligt blivit hippa. Haim delar många karaktärsdrag med MMMBop-musikanterna – vi har återigen att göra med tre syskon i mittbena vars bandnamn är synonymt med deras efternamn.

Men det finns en viktig distinktion: där Hanson i första hand gjorde VeckoRevyn-posters hör Haim till ett av de mest hypade banden just nu.

– Jag var blixtförälskad i Taylor Hanson när jag var l6 år, säger Este Haim, basist och körsångare. Jag träffade honom på en diner och ordspydde: ”Du är med i ett band, jag är med i ett band, du är född den 14 mars, jag är född den 14 mars, du har två bröder, jag har två systrar, du har långt hår, jag har långt hår!” Och i dag följer vi varandra på Twitter.

Tillsammans med sina systrar Alana, 21, och Danielle, 24, växte Este Haim, 27, upp i ett slags Sound of music-familj. Fast i San Fernando Valley. Och utan lederhosen.

– Från början var mamma och pappa med i bandet, som vi kallade Rockinhaim. Vi spelade bara för välgörenhet, men jag kände: ”Fuck that!” Jag ville boka bröllop och bar mitzvahs så att jag kunde köpa en bil.

Syskonskaran klippte navelsträngarna och formade Haim 2006. Musiken har en stark bas av Fleetwood Mac, som glaserats med poppig 90-tals-r’n’b à la TLC.

Skärmavbild 2014-02-13 kl. 12.30.34

Trion gjorde stor succé på Way Out West i somras – och trots att debutalbumet Days are gone precis landat i butikerna har Haim redan hunnit turnera med Florence + The Machine och Mumford & Sons.

– Vi höll på att döda Mumfordkillarna när vi var i Tennessee. Där är fyrverkerier lagliga, så vi blev lite trigger happy och köpte för flera tusen kronor. Vi släpade ut Mumford & Sons och tände en så kallad Kamikaze. Ett stort eldklot for upp i himlen – och dök sedan rakt mot oss alla. Vi kastade oss på marken medan klotet for in i en buske som fattade eld.

Este har snabbt blivit känd som den mest frispråkiga i Haim. På iTunes Festival lämnade hon ut sitt telefonnummer till en kille i publiken – samt till alla miljoner människor som livestreamade konserten på nätet.

Men incidenten kommer ändå inte ens i närheten av hennes mest episka mobiltelefonfail.

– När jag var i New York fick jag för mig att sms-flirta lite med en kille jag tidigare dejtat i sex månader. Han frågade hur läget var och jag svarade: ”I’m great, but I really need a nap.”

Este Haim somnade och vaknade två timmar senare – till en alltjämt svarslös inkorg.

– Jag tänkte: ”Den motherfuckern!” Men sedan upptäckte jag att jag stavat ”a nap” som ”anap”. Och att min iPhone autokorrigerat till ”anal”. Jag hade alltså skrivit: ”I’m great, but I really need anal.” De flesta killar skulle svarat ”be there in 5”, men han har fortfarande inte hört av sig. Jag gissar att den relationen är körd för alltid.

* * *

Artikeln publicerades ursprungligen i Café nummer 11/2013.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-02-13 12:35