Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Hans Alzheimersanthem knäcker mig

Emil Persson  |  Publicerad 2014-12-09 14:17  |  Lästid: 2 minuter

I helgen släpptes nomineringarna till Grammygalan 2015. Grammygalan är nu ruffel och båg, det har jag skrivit om tidigare, men juryns omdöme glimmande sannerligen till när de nominerade Glen Campbells I’m not gonna miss you i kategorin “Best country song”.

I’m not gonna miss you. Varför ska du lägga låten på minnet? För att den snart försvinner från Glen Campbells.

glen

Glen Campbell diagnosticerades med Alzheimers 2011. För ett halvår sedan tvingades han slutligen flytta från sin familj och till ett vårdhem i Nashville.

Han har själv deklarerat att I'm not gonna miss you är den sista singel han någonsin släpper. Den specialskrevs till dokumentären Glen Campbell: I'll be me och kröner en väldigt lång karriär. Under sina fem decennier som artist har Glen Campbell bland annat hunnit turnera med alla outlaws värda namnet, spela på Beach Boys ikoniska Pet sounds, få en stor hit med sin version av Larry Weiss Rhinestone cowboy och sälja 45 miljoner album.

Som troget fan av certifierade självömkare i stil med Jackson Browne, Ryan Adams och Bon Iver har jag hört många molokna mollballader genom åren, men ingen låt har någonsin fått mig att gå sönder så mycket som I'm not gonna miss you.

I den mentala skymningen hittar Glen Campbell till slut eft ljus: han behöver inte sakna längre. "You're the last person I will love/You're the last face I will recall/And best of all/I'm not gonna miss you."

Musikvideon visar autentiska röntgenplåtar på hans hjärna, läkaren förklarar hur sjukdomen kommer att äta bort minnena, bit för bit, som en Pacman i hippocampus. Tillsammans med privata hemvideor bildar de ett porträtt av ett liv som snart ska reduceras till ett livsuppehåll.

Alla som på något sätt kan relatera till demens i familjen vet hur vidrigt det är att se någon förändras och neutraliseras. Själva övergångsperioden är allra värst.

Glen Campbell talar till oss, om inte från andra sidan, så åtminstone från gränskontrollen. Han är medveten om sin framtida omedvetenhet, han ser twilightskenet i slutet av tunneln. Och han skapar med sin Alzheimersanthem årets tre starkaste musikminuter.

free-kyrkan-svart-520Det har nu gått 278 dagar sedan Eric Churchs nya album försvann från Spotify.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-09-13 16:54