Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Här är världens 10 bästa bandnamn

cafevik  |  Publicerad 2014-07-28 09:44  |  Lästid: 2 minuter
basta-bandnamnen--nagonsin-lista

* * *

Roadkill Ghost Choir, Old Crow Medicine Show, Electric Würms och The Proper Ornaments har två saker gemensamt: de släpper album i sommar – och de har förstått värdet av ett bra namn.

Alla som ställt sig i en replokal vet att det är svårare att döpa sitt rockband än att döpa sin förstfödda. Man vill hitta något som är smart men inte exkluderande, minnesvärt men inte ordinärt, roligt men inte oseriöst.

Det är svårt. Tänk bara på uselt namngivna giganter som Kent, U2 och Green Day. Och låt oss ansikta det: Beatles är en banal ordlek värdig Fem myror är fler än fyra elefanter.

Ofta verkar det finnas en korrelation i det där: ju sämre namn desto bättre musik och vice versa. Det finns några grupper som håller hög kvalitet i både namn och output – The Band, Niggaz Wit Attitudes, Joy Division – men de är väldigt få.

Bandnamn förblir därför ett kroniskt intressant diskussionsämne. Som liten tyckte jag till exempel att Grymlings var en fullträff – innan jag begrep att gruppen inte var synonym med muterade mogwais som matats efter midnatt.

Nu har dansbandet halkat ner rejält på listan och landar väl någonstans i höjd med Scraping Foetus Off The Wheel. Ganska långt från topp-10, alltså – som för övrigt ser ut exakt så här:

10. The Very Idea Of Fucking Hitler

(rock/USA). Har redan fått dig att tänka på att lägra Führern – och därmed framkallat starkare känslor än vad exempelvis Keane lyckats med på tio år.

9. The Lee Harvey Keitel Band

(rock/USA). Att inte bara se mashupen, utan dessutom skjuta alla karriärsambitioner i sank genom att döpa sitt band efter den – sånt premieras på den här sidan.

8. Fine Young Cannibals

(pop/England). Inte ens regissören M Night Shyamalan (med twisttourettes) kan få in en twist på tre ord.

7. Brad Pitt Live And Nude

(rock/USA). Om det här bandet bara lurat en enda människa att komma på en spelning i tron att de ska få se en torterad torso från Fight club så har det varit värt det.

6. Mobbade Barn Med Automatvapen

(hiphop/Sverige). Lite olycklig skolskjutningsvibb i retrospekt, möjligen, men annars en ultimat misfitmoniker.

5. Dananananaykroyd

(indie/Skottland). Om Per Gessle startade ett band om Dan Aykroyd.

4. Hostile Comb-Over

(hardcore/USA). Om Breaking bad-advokaten Saul Goodman startade ett band om sin frisyr.

3. Duran Duran Duran

(breakcore/Tyskland). Det finns något ljuvligt med människor som hittar kryphålen hos patentverket och fyller dem med smart hipsterism.

2. Uncle Dickie’s Shameless Quickies

(dance/USA). Det är varieté, det är incestuöst – det är Uncle Dickie’s Shameless Quickies.

1. The Kristet Utseende

(metal/Sverige). Om musiken var en bråkdel så bra som namnet skulle den svenska metalgruppen vara större än organiserad religion.

* * *

Krönikan publicerades ursprungligen i Café #9 2014.

free-kyrkan-svart-520Det har nu gått 143 dagar sedan Eric Churchs nya album försvann från Spotify.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-07-29 16:31