Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Hjärta & svärta

Emil Persson  |  Publicerad 2014-04-16 13:50  |  Lästid: 2 minuter

banksAmerikanska artisten Banks gör Los Angeles-pop av finaste märke.

* * *

För varje trend finns en motrörelse.

När skivbolagen satsar allt på brusiga hypebyggen släpper Beyoncé ett nytt album helt oannonserat.

När den elektroniska musiken är som mest hipp kommer Daft Punkt och tar det tillbaka med riktiga trummor och MS-DOS-house.

Och när alla artister blir mer och mer tillgängliga på sociala medier uppmanar Banks fansen att ringa i stället.

Det står så. På hennes Facebook. ”I like making connections outside of a computer screen. If you ever want to talk – call me.”. Följt av mobilnumret (+1-323-362-2658, om någon undrar).

Jillian Banks kommer från San Fernando Valley i Los Angeles. Men hennes släpiga och mörka stämningar har mer gemensamt med smogen som leviterar över Interstate 405 än med myllret på Santa Monica Pier. De dystopiska syntharna brummar som en hel nerhasad kriminologiprofessor.

Skärmavbild 2014-04-16 kl. 13.42.55

Hittills har Banks bara hunnit släppa ep:n London och några väl valda ströspår, men debutalbumet kommer under 2014. Och framtiden är redan så ljus att hon måste bära Ray-Bans.

Banks knep en tredjeplats på ”BBC sound of 2014”, listan som tidigare toppats av Adele och Haim, och säger själv att ”luften smakar saftigare” nu.

Hennes karriär började med en leksakskeyboard. Vi har alla haft en leksakskeyboard, vi har tryckt på tangenter som triggar Old MacDonald had a farm, men Banks stannade inte där. När hennes föräldrar skilde sig blev keyboarden en tillflyktsort.

Hon vet fortfarande inte vad ackorden heter. Be Banks ta ett A-moll och hon tittar oförstående på dig. Allt baseras på gehör. Hennes talang är så rå och ädel att den kunde ha bökats fram av en tryffelgris.

Själv beskriver Banks sitt sound som ”mörkt, feminint, flytande, kravlöst och lite sexigt”. Det är samma typ av förförisk Los Angeles-noir som återfinns i James Ellroys romaner, Michael Manns film Collateral och Lana Del Reys album Born to die.

Spotifya spåren Brain och This is what it feels like och känn genast hur luften blir, om inte saftigare, så åtminstone lite, lite lättare att andas.

* * *

Krönikan publicerades ursprungligen i Café #4 2014.

free-kyrkan-svart-520Det har nu gått 40 dagar sedan Eric Churchs nya album försvann från Spotify.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-04-16 13:51