Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

I’m a slave 4 Britney Spears-scenen i ”Spring breakers”

Emil Persson  |  Publicerad 2013-06-24 15:18  |  Lästid: 2 minuter

En vit flygel. Ett Hefefiltrigt soldis. Tre beväpnade tjejer i rosa Pussy Riot-rånarhuvor. James Franco med så mycket guld i mund att Flavor Flavs tandrad ser ut som en billig jultidningspremie i jämförelse. Samt en Britney Spears-cover.

Där är har du ingredienserna till årets mest omskakande filmscen.

Det här hade väl lika gärna kunnat vara en regelrätt recension av Harmony Korines disharmoniska Spring breakers (biopremiär i fredags). Fast ändå inte. Jag behöver nog en vecka till för att kunna tolka alla mina intryck av den.

En sak kan man dock konstatera i samma sekund som eftertexterna börjar rulla: Spring breakers skriver in sig i filmhistorien. Har man en gång sett Britney Spears-scenen så glömmer man den aldrig. Sekvensen sitter fortfarande loopad på insidan av mina hornhinnor och kommer med all säkerhet att dissekeras av filmprofessorer långt efter det att kassakons spenar har sinat.

Superkort recap: Spring breakers handlar om några collegetjejer som vill fly Meningslösheten. De drar till Florida på vårlov. För att ens ha råd med resan tvingas de råna en diner. Väl på plats träffar de gangstern Alien (James Franco) och blir del av hans crew. Destruktiv spiral uppstår.

I en scen ber tjejerna Alien spela något upplyftande och inspirerande på sitt piano. Han funderar kort och introducerar sedan sitt val: ”One of the greatest singers of all time, and an angel if there ever was one on earth.”

Och så klinkar han igång Britney Spears Everytime.

Somliga tyckare har valt att se hela filmen som ett slags metafor för Britneys uppgång och fall. Bland övriga bevis nämns bland annat scenen där tjejerna sjunger …Baby one more time på en parkeringsplats, den Bibeltroende Faith (spelad av Selena Gomez, som också inledde sin karriär på Disneys Mickey Mouse Club), det faktum att Ashley Bensons karaktär rent av heter Brit – och tjejernas generella resa från ändå relativt oskuldsfulla till helt urspårade.

Tja. Ta resonemanget för vad det är.

Men oavsett vilket förblir Everytime ett av filmhistoriens bästa musikval. Scenen är fullkomligt trollbindande. Sättet som den stillsamma musiken ackompanjeras av ett bildkollage där sällskapet ger sig ut på en vettlös rånarspree blir ett stenhårt slag i magen på hela den tonårsfnittriga biosalongen.

Att använda missanpassad musik är visserligen inget unikt stilgrepp. Andra prominenta exempel är förstås Singin’ in the rain i A clockwork orange och Stuck in the middle with you i De hänsynslösa. Men konstformen har nog aldrig varit mer välkalibrerad än när Britney sjunger ”Everytime I try to fly I fall” och High school musical-stjärnan Vanessa Hudgens pressar kallt stål mot en livrädd bröllopsgästs erigerade nackhår.

Spring breakers må vara mycket sevärd. Men framför allt är Britney Spears-scenen ensam värd hela biljettpengen. Inklusive omkostnader för popcorn, Bonaqua, milk duds samt de Atarax du senare kommer att behöva för att dämpa känslosvallet och kunna somna på kvällen.

http://www.youtube.com/watch?v=rVvn9T6bqls

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-06-24 18:39