Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Kul dokumentär om kultklassiker

Emil Persson  |  Publicerad 2013-05-22 17:37  |  Lästid: 2 minuter


Give it up för – fanfar! – SR:s dokumentärmakare Martin Eriksson.

Jag har – precis som många i min generation, gissar jag – inte sett Fäbodjäntan. Däremot har jag hört mycket om den. Och i synnerhet om den ökända scenen där en kvinna stoppar falukorv. I sig själv.

Filmen utspelar sig i lilla Skattungbyn utanför Orsa och kretsar kring en gammal vikingalur. (Filmen heter Come blow the horn på engelska och det mer potenta Walthorn på tyska.) Så fort någon blåser i hornet blir bygdens kvinnor lite extra, ja, östrogenösiga. Som en träblåsversion av Ryan Gosling, ungefär. Sedan släpper människor dalahästarna fria och har en massa sex med varandra.

Pornografin har förstås vandrat en lång väg sedan dess. Ändå slutar Fäbodjäntan aldrig riktigt att vara aktuell.

Filmen fick ett stort uppsving med videons intåg på 80-talet. Den är, eller har åtminstone varit, en lika obligatorisk del av värnplikten som att bajsa i skogen. För några månader sedan avslöjade porraktrisen Puma Swede att hon ville göra en nysinspelning av filmen – och hintade om att regissören Jonas Åkerlund var med på noterna. Och i måndags uppmärksammade Filip & Fredrik Fäbodjäntan som en händelse som format Sverige i sitt program Nugammalt.

22.05 på söndag sänder P4 en mycket lyssningsvärd dokumentär om inspelningen av kultklassikern. Bakom projektet står reportern Martin Eriksson. Han besöker Skattungbyn – där också Ingmar Bergmans Oscarsbelönade Jungfrukällan spelats in – och doppar kakor i kaffe tillsammans med människor som tänker sig tillbaka till 1978.

Det är en sedelärande historia. Många av invånarna lånade ut sina hus till inspelningsteamet i tron om att det var en ”kulturfilm” som skulle produceras. Det var nämligen så den hade sålts in.

När premiärdagen väl kom klädde Skattungsborna upp sig i sina mest pursvenska folkdräkter och valsade ner till den lokala biografen. Men snart satte de sockerdrickan i halsen. I dokumentären berättas det om ”kärringar som fick dra sina gubbar ur salongen”.

Fäbodjäntan regisserades av amerikanske psykologistudenten, stridspiloten och porrfilmsmakaren Joe Sarno. Han gick bort 2010, men änkan Peggy lever och är intervjuad i radioprogrammet.

Så sent som i mars hade en svenskproducerad dokumentär om paret, The Sarnos – a life in dirty movies, premiär på Göteborgs filmfestival. Om jag fattat saken rätt finns den redan på dvd. Och ska dessutom vara inköpt av SVT.

I slutändan blev Fäbodjäntan exakt det Joe Sarno påstod: en kulturfilm. Alltid genant, aldrig glömd. Fråga bara Luke Perry.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-05-22 22:34