Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

”Ocoola” Coldplay är bättre än sitt rykte

Emil Persson  |  Publicerad 2014-05-20 14:00  |  Lästid: 3 minuter
coldplay

När Philip Seymour Hoffman gick bort återkom många i sociala medier till hans berömda Almost famous-citat om vikten av att vara ocool.

Coldplays sångare Chris Martin har ofta snuddat vid liknande resonemang: ”I’ve never been cool and I don’t really care about being cool. It’s just an awful lot of time and hair gel wasted.”

Trots att Coldplay baserat sitt sound på omhuldade artister – Beatles, U2, Kraftwerk, Brian Eno, Sigur Rós, Radiohead – har de själva aldrig fått samma status. De har blivit ett guilty pleasure, ett band människor tar omvägar för att kunna dissa.

Efter Chris Martins uppbrott från Gwyneth Paltrow gick ironiker till exempel genast ut och oroade sig för att nya albumet Ghost stories skulle få ett deprimerande sound. Och så finns ju alltid den om killen som hade oturen att träffa en tjej med Coldplaytänder. They were all yellow.

Hatet är på sätt och vis logiskt. Många av Coldplays låtar verkar vara skrivna i fosterställning – och att slå på den stora emotionella trumman är alltid vanskligt. De som inte vill öppna upp och ta in har en tendens att sluta sig och slå bakut.

Och utan framgång inga haters: Coldplay har sålt över 50 miljoner album och är 2000-talets största gitarrbaserade band.

Skärmavbild 2014-05-20 kl. 13.57.19

Chris Martins egen teori går ut på att gruppen är ”för feminina för de maskulina och för maskulina för de feminina”. Och där sätter han fingret på den uddlöshet som blivit belackarnas starkaste argument.

Coldplay är i dag världens ofarligaste arenaband. De träffades på universitetet, har kloka värderingar och kör med både drogförbud och köttfria måndagar.

Inte direkt rock’n’roll. På sin höjd rock’n’spring roll.

Själv har jag bara aldrig betraktat det som ett problem. Det finns ju så oerhört mycket mer att tycka om.

Chris Martin har ett makalöst melodispråk. Hans texter är så nakna att de skulle kunna castas till en Tyrion Lannister-orgie. Och Fix you förblir – hur många fotbollsgalor som än melodramatiserar den tills bara ringande gitarrer, konfetti och Zlatan Ibrahimovic-klippbilder återstår – ett av sin generations största anthems.

Men att säga att man gillar Coldplay har lik förbannat blivit ett sätt att komma ut som ocool. Som en människa som är, hemska tanke, lätt att tillfredsställa.

Ghost stories släpptes i går. Och det är inte för sent att tänka om. Precis som Chuck Klosterman.

Journalisten och författaren var länge en av gruppens största kritiker. Han skrev bland annat upprörda saker som: ”Coldplay is the absolute shittiest fucking band I’ve heard in my entire life.”

Men förra året gjorde Klosterman avbön i sin bok I wear the black hat – med en mening som träffar lika hårt som falsetten i The scientist:

”I hated Coldplay in order to avoid hating myself.”

Krönikan publicerades ursprungligen i Café #6 2014.

free-kyrkan-svart-520Det har nu gått 74 dagar sedan Eric Churchs nya album försvann från Spotify.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-05-20 14:00