Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Om en akrylamidapokalyps

Emil Persson  |  Publicerad 2013-10-11 14:16  |  Lästid: 3 minuter

Det är något ruttet i det svenska folkhemmet. Jag talar förstås om vanföreställningen att Vickningschips i själva verket skulle heta Vikingchips.

Alla tillsammans nu: Vickningschips heter Vickningschips och kommer alltid att heta Vickningschips. Vickningschips heter inte Vikingchips och kommer aldrig att heta Vikingchips. (Åtminstone inte så länge vi håller Jimmie Åkesson och hans Mjölnerbesmyckade lakejer borta från regeringen.)

chips

Undrar du vad fan jag svamlar om? Tycker du att ovanstående information är helt och hållet självklar?

Bra. Du är vid dina sunda vätskor. Gå genast vidare till Facebook eller Buzzfeed eller Aftonbladet eller Fredrik Backmans blogg eller Youporn eller vart du nu var på väg innan ditt omdöme grumlades och du hamnade här.

Men först: fråga människan bredvid dig. Kolla runt på arbetsplatsen eller i skolklassen. Gör en enkät i din bekantskapskrets.

Resultatet, vågar jag påstå, blir skrämmande. En stor andel normalbegåvade medmänniskor tror (eller har åtminstone trott) att Vickningschips heter Vikingchips. Det förefaller vara något av en folksjukdom. En farsot. En cancersvulst på samhällskroppen.

Det räcker med en snabb googling för att man ska sugas in i ett rättshaveristiskt universum, bland Flashback– och Familjelivtrådar, Facebookgrupper och bloggar.

Estrellas kundtjänst bekfräftar också att de får massor av mejl i ärendet. Tonfallet är inte sällan upprört. Detta är ett autentiskt exempel ur verkligheten:

hej jag undrar en sak: har inte vickningschipsen tidigare hetat vikingchips???
är nästan 100 på det,men mina vänner säger att dom alltid hetat vickningschips??
snälla är jätte tacksam för svar

Och snälla Estrellas svar är alltid detsamma: Vickningschips heter Vickningschips och har hetat Vickningschips sedan lanseringen 1966.

Problemet är dessvärre att något ondskefullt mastermind har photoshoppat ihop en Vikingchipsbild och droppat den på internet. Vilket många använder som bevisföring i sin dåraktiga tes.

vikingchips

Men som så ofta glömmer människor att ställa de yttersta frågorna till sig själva. Är det här rimligt? VARFÖR skulle det heta Vikingchips? Finns det över huvud taget något vikingamässigt med chips?

Nej. Det gör det givetvis inte. Vikingarnas tolkning av fredagsmys var en fullbordad våldtäkt och en vaskad by.

vikingar
Var är brudarna?

Det otäcka är att man inte vet vilka svenskar som går runt och, liksom, tror att det heter Vikingchips. För de finns ju runt omkring oss. Överallt.

Om man är sju led från att ha legat med Kevin Bacon så skulle jag säga att man MAX är två led från att ha legat med någon som tror att det heter Vikingchips. Tanken får mig att vilja gå i celibat.

När jag åker rulltrappa brukar jag roa mig med att försöka klura ut vilka av de jag möter som är Team Vikingchips. Men det är svårt. De flesta beter sig precis som vanliga människor. De äter, bajsar, borstar tänderna, går på U2 på Ullevi och tycker att det är lite tossigt med Aftonbladets överanvändade av prefixet ”super”.

Och sedan går de hem och tror att det heter Vikingchips.

Nu är det helg. 50 procent av svenskarna kommer att strosa in i en matbutik och rycka en chipspåse. Många av dem en påse Vickningschips. Av dessa kommer en betydande del att åka hem i tron att de nu maximerat myset med en påse Vikingchips.

VIKINGCHIPS.

Det är nog rätt att tala om kulturskymning. Om en akrylamidapokalyps.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-10-13 15:35