Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Rust Cohle? Snarare Rust KOL.

Emil Persson  |  Publicerad 2014-02-18 15:00  |  Lästid: 3 minuter

The bottom line is ”smoking is cool” and you know it, säger Chandler Bing i Vänner när hans vänner försöker få honom att sluta röka för den så kallade femtioelfte gången – och han har givetvis helt och fullständigt rätt.

Rökning ÄR coolt och vi vet det. Framför allt på film.

(Rökning dödar, yada-yada-yada, det vet vi också.)

Jag är som alla andra popkulturlallare sjukligt besatt av True detective. Hypnotisk tv-serie från HBO om två detektiver som löser mystiska mord i Louisiana och Texas. Se den, se den NU.

true-detective

Mycket ära kan och bör tillskrivas Matthew McCoua McConag McConaughey, som ju nämnts en eller två gånger tidigare på den här bloggen.

Hans tolkning av detektiven och förhörsexperten Rust Cohle är trollbindande i True detective. När han sågar i aluminiumburkar, när han bär på ett alldeles surrealistiskt stort anteckningsblock eller bara när han stirrar apatiskt genom ett bilfönster.

Det enskilt mest karakteristiska är dock McCoua McConag McConaugheys sätt att röka. Suga på nikotinspenen.

Jag har inte sett någon lägga så stor vikt vid att ta ordentliga halsbloss sedan högstadiets rökruta. Rust Cohle? Snarare Rust KOL.

Vissa tittare verkar störa sig på de närmast simulerade rökrörelserna, men för mig är de del av det oemotståndliga överspel som genomsyrar hela McCoua McConag McConaugheys rolltolkning. Låt oss ta en titt.

rust

Se hur han nästan måste TILTA huvudet för att få ner all rök! Öppna lungorna på vid gavel. Ta nikotinet djupt i bröstkorgen. Kombinerat med ett Clay Davis-doftande ”sheeee-it” skulle jag säga att detta är den bästa blues som kommit ur amerikanska södern sedan Little red rooster.

rust2

Ursäkta undermålig skärpa, men jag kan egentligen inte handskas med gif:s. Hur som helst: det intressanta här är McCoua McConag McConaugheys APTIT. Han liksom spänner hela ansiktet för att mjölka gifterna ur den lilla tobakscylindern! Det är som att han försöker tvinga de allra sista dropparna milkshake ur ett sugrör.

rust3

Här bör man observera tidsrymden (trots slow motion). Ett Rust Cohle-bloss tar egentligen aldrig slut. Det tar ALDRIG slut. Skulle han kunna kortsluta en hel cigarett i ett enda bloss, frågar du? Tja, är Reggie Ledoux i behov av ansiktsplastik?

Smoking is cool and Matthew McCoua McConag McConaughey knows it.

chandler
Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-02-19 09:35