Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Sugig man

Emil Persson  |  Publicerad 2013-08-09 18:37  |  Lästid: 2 minuter

Jag förutsätter att snubben till höger om Rodriguez går på hemtjänstens payroll. Hans position beskrivs enklast som leadgitarrist/personlig assistent. Mellan låtarna är han framme och hjälper till att föra plastmuggen hela vägen upp till sångarens mun. Klär av honom jackan. Viskar ständigt små instruktioner i hans öra.

Har man sett Searching for sugar man så älskar man Sixto Rodriguez. Därför vill man ogärna pissa på honom. Men under hans Way Out West-konsert blir kärleken mest ett enda långt ömmande.

Han är för gammal för att göra det här. Det är väl inte svårare än så. 71 är inte nödvändigtvis en supermärkvärdig ålder för alla, men för Rodriguez är den det.

Fram till sista låten sitter han fastlimmad på en pall, vilket ger sångaren den så förkastliga, James Liptonska stomiauran. Ofta låter det som att han inte ens orkar trycka ner strängarna hela vägen.

Sugar man-introt är ett haveri. Högerhanden vispar villrådigt mot gitarren. Det påminner om ljudet av kräftor som krälar i botten av en plastspann.

Rodriguez säger inte mycket. Och det han väl säger är banala livsvisdomar av det slag man oftast ser på memen som tweens sprider i sociala medier. (”Hate is too powerful of an emotion to waste on somebody you don’t like.” Även: ”Power to the people!”)

Och när han väl försöker sig på en lite längre utläggning landar han i – en ordvits presenterad i samarbete med Disney. Den börjar så här: ”So Mickey Mouse and Minnie Mouse is at the marriage counselor’s office.” Och slutklämmen går ut på att Mimmi Pigg är ”goofy”.

20130809-181713.jpgAnd I wonder, how many ordvitsar jag måste dra innan de tar mig bort från den här scenen.

Oavsett vilket tycker jag att Rodriguez lämnar ett enastående legacy efter sig. Cold fact och Coming from reality är verkligen fantastiska album. Men jag önskar att han fått sin renässans för tio år sedan i stället. Då hade han fortfarande kunnat göra något vettigt av den. Det som utspelar sig på Flamingoscenen är tyvärr inte ens i närheten av värdigt.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2013-08-09 18:38