Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

”The wolf of Wall Street”-femlingen

Emil Persson  |  Publicerad 2014-01-09 16:02  |  Lästid: 2 minuter

I morgon går The wolf of Wall Street upp på våra Bonaquabesudlade biografer och eftersom åsikterna hittills verkar gå isär tycker jag att ni, högt ärade läsare, förtjänar en trygg voice of reason som berättar exakt hur det ligger till: den är fenomenal.

leo

Filmen, som baseras på den sanna historien om börsmäklaren Jordan Belforts mycket illegala förehavanden på 80- och 90-talet, är det mest underhållande man sett på ett bra jävla tag. Och helt oprovocerat följer nu en lista på de fem saker jag gillar allra, allra mest med The wolf of Wall Street:

1. Teambuilding på steroider

Det snålas inte direkt när firman Stratton Oakmont ska fira sina blomstrande affärer internt. Dvärgar kastas mot överdimensionerade piltavlor, babianer åker rollerblades, nakna marching bands sicksackar sig fram mellan skrivborden… Luciafirande på Aller Media it ain’t.

2. Old school-Scorseses återkomst

Stilen och tonen, med Leos återkommande berättarjag, påminner mycket om Martin Scorseses tidigare verk Casino och Maffiabröder. Regissören tar Terence Winters (Sopranos) manus och broderar ut en visuell symfoni som djupmasserar sinnena i tre timmar.

3. Salivscenen

Drogromantiken är väl rent generellt inte nådig i filmen, men det finns ett stimulantia som står extra högst i kurs för Leonardo DiCaprio och Jonah Hill, ett slags quaaludens heliga graal som de sparat för ett speciellt tillfälle. När de väl poppar de där pillren följer filmens absolut roligaste scen: Leo tappar all form av motorik och bjuder på en salivutsöndring värdig vuxenfilm.

4. Matthew McCoua McConag McConaughey

När man ser trailern kan man tro att Matthew McCoua McConag McConaughey har en någorlunda stor roll i The wolf of Wall Street. Det har han inte – faktum är att han får nästan lika mycket screen time i trailern som i den färdiga filmen. Men på något sätt lyckas den monumentalt pånyttfödde McCoua McConag McConaughey ändå stjäla showen. Med Dallas Buyers Club, The wolf of Wall Street och nya HBO-serien True detective – tre utmärkta produkter i allmänhet och McCoua McConag McConaughey-prestationer i synnerhet – är han just nu hetare än toasttomat.

matthew

5. Hummerkastet

När två FBI-inspektörer besöker Leos lyxyacht, där han för en stereotypisk tillvaro full av rosé, piké och bena på sned, känner den lille narcissisten sig mycket pressad. Så fort agenterna reser sig upp för att lämna båten kastar Leo HUMMER efter dem. Kast med liten hummer – en självskriven gren i brat-OS.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-01-10 16:50