Emil Persson

Emil Persson

Emil Persson

Musik, film och tv med Emil Persson

Vaska trekvartsbyxerocken i sommar

Emil Persson  |  Publicerad 2014-06-26 14:20  |  Lästid: 3 minuter
sommarkollage

Vi kan mycket i det här landet, men vi kan tyvärr inte hantera sommaren. Det händer något med oss, vi engångsgrillifieras, där Chill Out-vinet går in går förståndet ut och det första som försvinner är dessvärre musiksmaken: ingen sommar utan Ingen sommar utan reggae.

Det har ju gått så långt att vi tvingats uppfinna ett helt eget ord för symptomet. Sommarplåga.

Allra värst är de svenska låtar som handlar specifikt om sommaren. De hör till en helt egen genre, låt oss kalla den ”trekvartsbyxa”.

En snabb Spotifysökning på ”sommar” ger exempelvis Snowstorms Sommarnatt, Gyllene Tiders Sommartider, Markoolios Sommar och sol, Tomas Ledins Sommaren är kort, Ronny & Ragges Dé é sommar, Sean Banans Sommar i Sverige och Medinas Sommarcrush. Trekvartsbyxa, trekvartsbyxa, hela vägen trekvartsbyxa.

Lyckligtvis finns det länder som insett att man inte behöver retirera till rena Facebookupdates (”snart är det dags för ett dopp i det blå”) när man ska skriva en låt om årstidernas Rolls-Royce. Ungefär alla andra, faktiskt.

Skärmavbild 2014-06-26 kl. 14.07.18

Den är komplex, sommaren, känslosvallande och bedräglig, och den förtjänar att skildras därefter. Om man bara lyfter blicken inser man snart att det finns drösvis av musik som tar årstiden på allvar.

Jag tänker på old school-guld som Johnny Rivers Summer rain, Seals & Crofts Summer breeze, Dave Clark Fives Here comes summer och Sly & The Family Stones Hot fun in the summertime.

Jag tänker på ösig punk att trasha utemöbler till: Superchunks This summer, Ramones Rockaway Beach, The Hold Steadys Constructive summer.

På den finstämda hammockmelankolin hos Animal Collectives Summertime clothes, Decemberists July, july! och Belle & Sebastians I know where the summer goes, på ömma countrykyssar som Brad Paisleys Beat this summer, Clint Blacks Summer’s comin’ och Sara Watkins Long hot summer days.

Framför allt tänker jag på de artister som även tar in mörkret – förlupna förälskelser, tradiga sommarjobb och (bokstavligen) antiklimaktiska nätter – i ekvationen: Eddie Cochrans Summertime blues, Jonathan Richmans That summer feeling och Lana Del Reys Summertime sadness. Svenska artister behandlar sommaren som om den vore en enda stor slibbig jordgubbsdaiquiri när den i själva verket innehåller stora delar bitter och gin.

Till och med de mer cheezy alternativen – Bananaramas Cruel summer, Mungo Jerrys In the summertime, Don Henleys Boys of summer och Bryan Adams Summer of 69 – är i grunden lysande låtar.

Gör sommaren 2014 till en klädsamt elitistisk sommar. Blanda en kanna Pimm’s, vaska kommissarie Barnaby, sätt ihop en spellista som tarvar ett åtminstone tvåsiffrigt IQ och våga vägra lalliga lockrop från Tylösand i stil med ”kom och lek en sommarlek”. Vi är bättre än så.

* * *

Krönikan publicerades ursprungligen i Café #7 2014.

free-kyrkan-svart-520Det har nu gått 111 dagar sedan Eric Churchs nya album försvann från Spotify.

Dela på Facebook
Tweeta

Redaktionen tipsar

Uppdaterad 2014-08-23 10:30